Mitä on vapaamuurarius

VAPAAMUURARIT

VAPAAMUURARIT  (ote Pekka lahtisen kirjastaMaailman Yhdentyminen )


"Sain valaistumisen vapaamuurareilta... On yksi vaarallinen peruspiirre, jonka olen kopioinut vapaamuurareilta. He muodostavat jonkinlaisen papillisen aateliston. he ovat kehittäneet salaisen opin... joka on annettu heille vihkimisen eri asteissa tapahtuvien symbolien ja salamyhkäisten menojen välityksellä... toimien mielikuvituksessa noituuden ja palvonnan vertauskuvien avulla - kaikki nämä ovat vaarallisia asioita, asioita joihin olen ryhtynyt. Ettekö huomaa, että puolueellamme täytyy olla tällainen luonne?... Järjestys, maallisen papiston hierarkkinen järjestys."
(Adolf Hitler - Hermann Rauschning: The Voice of Destruction)

KRISTILLINEN HERRASMIESKERHO?

Ensimmäinen vapaamuurariloosi perustettiin Englannissa vuonna 1717. Ajatus on kuitenkin peräisin jo vanhasta egyptiläisestä mysteeriuskosta. Suomen ensimmäinen vapaamuurari-istunto pidettiin Turussa vuonna 1758. Loosit lopettivat kuitenkin toimintansa vuonna 1813, kunnes vuonna 1922 perustettiin Helsinkiin Suomi-loosi numero 1. Nykyään Suomessa on noin 5000 vapaamuuraria ja 114 loosia. Heitä on maailmassa viisi kertaa enemmän kuin Jehovan todistajia.

Vapaamuurarit kieltävät yleisesti, että kysymyksessä on uskonto. Kuitenkin he harrastavat uskonnollisia rituaaleja, käyttävät uskonnollisia kirjoja ja sanovat uskonnollisia rukouksia. Myös heidän omassa kirjallisuudessaan myönnetään vapaamuurariuden olevan uskonto, joka opettaa tien syvempään Jumalan tuntemiseen. Vapaamuurarit sanovat myös, että heidän opetuksensa on yhteensopiva kristinuskon kanssa. Kun Raamattu sanoo, että olemme pelastetut armosta uskon kautta, niin vapaamuurariudessa tie pelastukseen on palvelutyöt, elämän puhtaus ja toiminta.

On tunnettu tosiasia, että Herramme nimi Jeesus Kristus on jätetty pois kaikista rukouksista ja rituaaleista. Raamattu kehoittaa myös kertomaan evankeliumia kaikille kansoille, vapaamuurarius taas kieltää valalla vannottaen kertomasta kenellekään salaisuuksia, joiden oletetaan vievän Jumalan yhteyteen "suuren loosin yläpuolella". Moraaliton kielto, mutta hyvä asia kristityn kannalta.

Vaikka rituaaleissa käytetään Raamattua, se on vain symboli, joka muslimilaisessa loosissa vaihtuu koraaniin ja intialaisessa loosissa heidän pyhiin kirjoihinsa. Rituaali onkin verhottu pakanallisilla vertauskuvilla. Luciferin silmä on heille "Maailmankaikkeuden Suuren Arkkitehdin" silmä, joka saattaa löytyä vapaamuurarin todistuksestakin. loosin lattia on värikäs kuin shakkilauta: mustaa ja valkoista ilmaisten kuinka paha yhtyy hyvään. Joitakin Raamatun sanoja ja sanontoja voidaan rituaaleissa kuitenkin käyttää silmänlumeeksi.

Jos kysyt joltain vapaamuurarilta loosien salaisuuksia, hän ei varmaan paljasta niitä. Hän on vannonut vaitiolovalan. Vapaamuurarivala on itseasiassa suostuminen murhaan. Vuonna 1829 amerikkalainen kapteeni William Morgan julkaisi vapaamuurarien salaisuudet ja hänet murhattiin. Tuolloin 45.000 vapaamuuraria 50.000:sta erosi looseista. Yleisö suuttui niin vapaamuurareihin, että perustettiin jopa vapaamuurariutta vastustava poliittinen puolue. Vapaamuurarien lait myös nostavat heidän järjestelmänsä maan lakien yläpuolelle. Royal Arch-asteessa kandidaatti vannoo puolustavansa muurariveljeä kaikissa tapauksissa, olisi kyseessä sitten vaikka murha tai maanpetos.
Vapaamuurariudella ei tosiasiassa ole mitään tekemistä kristillisyyden kanssa. Päinvastoin vapaamuurarit ovat punoneet juonia kristinuskoa vastaan, kuten seuraavasta käy ilmi. Muutama vuosi Wienin kongressin (1819-1820) jälkeen ranskalaiset, itävaltalaiset ja saksalaiset ylimpien asteiden vapaamuurarit laativat ns. pysyvän ohjeen, josta ilmeni vapaamuurarien johdon suunnitelmat koskien kristinuskoa ja maailman yhdentymistä. Pysyvän ohjeen sisältö on tosiaan paljastava:

"Meidän täytyy kiinnittää huomiomme ihanteeseen, joka on aina kuulunut miehille, jotka ovat tavoitelleet ihmiskunnan uudelleensyntymistä... se on koko maailman vapauttaminen ja veljeyden ja maailmanrauhan tasavallan perustaminen... Monien parannuskeinojen joukossa on yksi, jota emme saa koskaan unohtaa: katolisuuden ja jopa kristinuskon täydellinen tuhoaminen. Meidän täytyy odottaa paavia, joka sopii meidän tarkoitusperiimme... Tehkäämme nuoremmat, maalliset papit ja jopa uskonnolliset papit vastaanottavaisiksi opeillemme. Muutamassa vuodessa nämä nuoremmat papit tulevat väistämättä olemaan vastuullisilla paikoilla... Joitakin kutsutaan äänestämään seuraavaa paavia. Tätä paavia, kuten useimpia hänen aikalaisistaan tullaan vaikuttamaan noilla humanitaarisilla periaatteilla, joita olemme laskeneet liikkelle... Salaisten järjestöjen unelma tulee toteutumaan hyvin yksinkertaisen syyn takia, joka perustuu intohimoille..." Kuten huomasimme edellisessä luvussa, sopiva paavi on nyt löytynyt.

VALOJA VANNOEN

Jäsenyyttä vapaamuurariloosissa pidetään nykyään kunnia-asiana. Siihen kuuluukin työssään hyvin ansioituneita kansalaisia kuten johtajia, lääkäreitä, poliitikkoja, pappeja jne. Vapaamuurarit tekevät myös arvokasta humanitääristä työtä. Mutta mitä kulissien takana tapahtuu? Minkälaisia valoja vapaamuurarit vannovat - valoja, joista kuoleman uhallakaan ei saa puhua?

Ensimmäisen asteen vapaamuurarivalassa kandidaatti vannoo pitävänsä salaisuudet sillä uhalla, että hänen kurkkunsa katkaistaan ja hänen kielensä revitään juurineen ulos. Hänellä saattaa olla samalla huppu silmillä, hirttosilmukka kaulan ympärillä ja vasen rinta paljastettuna, jota pistää kompassipiiru. Tämä varustus saattaa tosin vaihdella tai puuttua maan ja loosin mukaan. Vala sinetöidään suutelemalla kerran Raamattua tai muuta pyhää kirjaa vakaumuksen mukaan.

Toisen asteen valassa vannotaan sen rangaistuksen uhalla, että vasen rinta revitään auki ja sydän nyhtäistään irti. Kandidaatti suutelee Raamattua kahdesti. Kolmannen asteen vapaamuurarivalassa vannotaan sen rangaistuksen uhalla, että ruumis leikataan kahtia, sisälmykset poistetaan, poltetaan tuhkaksi ja kylvetään taivaan tuuliin. Kandidaattia saatetaan myös viedä paareilla ympäri pimennettyä huonetta katsomaan ruumisarkkua, jossa on pääkallo ja kaksi luuta ristikkäin sen alla. Raamattua suudellaan kolmasti.

Ylemmällä asteella (Royal Arch) vapaamuurarien jumalan nimi paljastetaan: JAH-BUL-ON. Nimi muodostuu sanoista:
JAH - Jahveh, joka on Israelin Jumalan hebreankielinen nimi
BUL - Bul tai baal, joka on assyrialaisten jumala
ON - On tai Osiris, joka on egyptiläisten jumala
Kysymyksessä ei ole sama jumala eri nimillä, vaan synkretismi eli uskontojen sekoittuminen.

 28. vapaamuurariasteen oppitunnilla oppilaalle kerrotaan seuraava salaisuus: "Tässä maailmassa on olemassa elämän perusaate, kaikki käsittävä voima, jossa on kaksi luonnetta sekä rakkauden ja vihan kaksoisvirta... Se on Pyhä Henki, kaikki käsittävä voima, KÄÄRME..." Tämän kertoo vapaamuurarien oppikirja "Bridge To Light" (Silta valoon), jonka on kirjoittanut 32. asteen vapaamuurari Rex Hutchens. Kirjan julkaisi vuonna 1988 "muinaisen ja yleisesti tunnustetun skotlantilaisen 33. asteen vapaamuurariuden korkein järjestö", joka on nykyään maailman suurin vapaamuurarijärjestö. Samoin Hutchens paljastaa kirjassaan, että yksi suuri vapaamuurarien valoa edustava symboli on "gnostilainen ouroboros-mato, joka on yksinkertaisesti häntäänsä syövä lohikäärme tai käärme". Hutchensin mukaan häntäänsä syövä käärme kuvaa tämän ajan jaksollisia ilmiöitä. Koska hän myös sanoo näkyvän olevan näkymättömän ilmenemismuoto, odottaa hän todellisuudessa Luciferin paluuta tuomaan valoa ihmiskunnalle. Voimme siis todeta, että 28. asteessa vapaamuurariuden jumalaksi osoittautui käärme.

32. asteen vapaamuurarit ottavat osaa yhteysjuhlaan, jolloin juodaan viiniä ihmisen pääkallosta. 33. eli yleisesti ylimpänä pidetyn asteen oppikirjoitukset ovat paljastaneet, kuka on vapaamuurariuden todellinen jumala: LUCIFER. Albert Pike, joka oli vapaamuurarien johtopaikalla noin 32 vuotta 1800-luvun lopulla, kirjoitti säännöt ja opit kirjaansa "Morals and Dogma of the Ancient and Accepted Scottish Rite of Freemasonry" (Muinaisen ja yleisesti tunnustetun skotlantilaisen vapaamuurariuden moraali ja dogma). Kirja julkaistiin vuonna 1871 ja siitä otettiin uusintapainos vuonna 1966. Vaikka kirjan nimi puhuu skotlantilaisesta vapaamuurariudesta, se ei ole lähtöisin Skotlannista, vaan se oli amerikkalainen versio ranskalaisesta vapaamuurariudesta.

 Albert Pike kirjoittaa kirjassaan: "Lucifer on hyvä jumala ja valonjumala, joka taistelee ihmisyyden puolesta Adonaita (= kristittyjen Jumala), pimeyden ja pahuuden Jumalaa vastaan." Pike selittää myös, miksi tavallinen alemman asteen vapaamuurari ei tiedä näistä asioista mitään: "Vapaamuurarius salaa mysteerinsä kaikilta, paitsi mestareilta ja viisailta, ja käyttää vääriä symboleja johtaakseen harhaan kaikki ne, jotka ansaitsevat tulla harhaanjohdetuiksi."

 NÄKYMÄTÖN VELJESKUNTA

Vapaamuurari Manly P. Hall, jonka kirjoituksia tutkimme jo aikaisemmin koskien Yhdysvaltojen historiaa, selvittää myös vapaamuurariuden johdon ja rivimiesten välistä eroa kirjassaan "Lectures on Ancient Philosophy" (Luentoja muinaisesta filosofiasta): "Vapaamuurarius on veljeskunta veljeskunnan sisällä - ulkonainen järjestö salaten valittujen sisäisen veljeskunnan. On tarpeellista näyttää toteen niiden kahden erillisen, itsenäisen järjestyksen olemassaolo, toisen, joka on näkyvä ja toisen, joka on näkymätön. Näkyvä järjestö on suurenmoinen toveripiiri vapaita ja tunnustettuja miehiä, joille on annettu tehtäväksi omistautua eettisiin, kasvatuksellisiin, veljellisiin, isänmaallisiin ja humanitaarisiin asioihin. Näkymätön järjestö on salainen ja erittäin jalo veljeskunta, jonka jäsenet ovat omistautuneet salamyhkäisen "arcanum acandrumin" (salaisuus) palvelemiseen. Jokaisessa sukupolvessa vain harva on hyväksytty Työn sisäiseen pyhäkköön... Vapaamuurariuden suuret vihityt filosofit ovat tuon salaisen opin mestareita, opin, joka muodostaa näkymättömän perustuksen jokaiselle suurelle teologiselle ja rationaaliselle instituutiolle."

 Vapaamuurariuden alimmilla asteilla ei siis tiedetä mitään, mitä huipulla tapahtuu. myös rituaalit vaihtelevat. Voi hyvinkin olla niin, ettei Suomessa käytetä apuna pääkalloja ja ruumisarkkuja. Järjestö on kuitenkin sama ja sen asteet jatkuvat vielä 33. asteesta ylöspäin esimerkiksi asteisiin "9 tuntematonta miestä" sekä "Seitsemän" Luciferin ollessa hierarkian ylimpänä. Tulee myös muistaa, että illuminaatit yhtyivät vapaamuurareihin jo vuonna 1782 ja siksi vapaamuurariuden johto ajaa maailman yhdistämisen asiaa. Sen tähden vapaamuurareilla on tunnuslause "kaaoksesta järjestykseen" ja siksi heidän oppiensa mukaan "equilibrium", joka tarkoittaa ykseyttä ja yhdistymistä, on ihmisen lopullinen kohtalo.

  Miksi vapaamuurarit sitten jatkavat ylemmille asteille, vaikka rituaalit ja opetus muuttuvat entistä okkultistisemmiksi? He saavat mitä ilmeisimmin arvovaltaa ja korkean yhteiskunnallisen aseman taloudillisine etuineen. Heitä vaaditaan myös lupautumaan totella vapaamuurarivanhimpiaan. Virallinen "Scottish Rite Masonry Illustrated, Vol II" (Skotlantilainen vapaamuuraririitti kuvitettuna, Osa II) kuvaa 30. vapaamuurariasteen rituaalia, jossa suuri mestari sanoo: "Polvistu kanssani. Tähän asti et ole nähnyt vapaamuurariudessa muuta kuin vertauskuvia ja symboleja. Nyt sinun täytyy nähdä siinä ainoastaan todellisuus. Oletko päättänyt hylätä kaikki ennakkoluulot ja totella varauksetta kaikkea, mitä sinua käsketään tekemään ihmiskunnan hyväksi?" Näin kandidaatti hylkää ennakkoluulot joita ovat kansallinen isänmaallisuus, kristillinen siveellisyys ja yhdenvertaisuus Jumalan edessä.

Ei ole mitään eroa sillä, kuuluuko vapaamuurariuden alimpaan vai ylimpään kastiin, siitä tulee sanoutua irti. On vain yksi keino vapautua vapaamuurariudesta ja sen valoista, jolloin sen salaisuuksista voi puhua vapaasti ilman minkäänlaista pelkoa. Tuo keino löytyy tämän kirjan viimeisestä luvusta.

Vapaamuurarien salaiset opit

Vapaamuurarien salaiset opit

Seuraava aineisto perustuu pääasiassa kirjaan "Vapaamuurarien salaiset opit" (Ankerberq/Weldon, 1995). Vaikka se antaakin jonkinlaisen yleiskuvan anglo-amerikkalaisesta vapaamuurariudesta, kannattaa pitää mielessä, että tällaiset lähteet saattavat sisältää myös tarkoitushakuisia päätelmiä ja korostuksia, joita ei voi yleistää koskemaan koko muurarijärjestöä, eikä varsinkaan suomalaista muurariutta. Paremman yleiskuvan saamista auttanee tekstin lopussa oleva lista eräistä tunnetuista vapaamuurareista.

Vapaamuurarijärjestön opit eivät enää itse asiassa ole kovin salaisia. Silti useimmat ihmiset eivät tiedä niistä juuri mitään huolimatta siitä, että niistä on julkaistu valtava määrä kirjallisuutta. Itse vapaamuurariutta käsitteleviä teoksia on n. 100 000, joiden joukossa satoja analyyttisiä kokonaisesityksiä ja entisten vapaamuurareiden kirjoittamia yksityiskohtaisia selostuksia riiteistä, vihkimyksistä ja erilaisista valoista.

Vanhat riitit ja rituaalit.

Vaikka riitit muodoltaan eroavat eri maissa ja eri järjestöissä huomattavastikin toisistaan, niiden perussisältö on kuitenkin sama kaikkialla. Vapaamuurariyhteisöllä ei toisaalta ole mitään keskeistä auktoriteettia, joka julistaisi, mikä sen usko on, eikä mitään julkaisujen sensuuria, joka valvoisi poikkeamia tästä käsityksestä. Sen käsitykset ja rituaalit ovat myös muuttuneet ajan mukana. Kuitenkin vapaamuurariuden perusopit ovat pysyneet lähes muuttumattomina.

Vapaamuurarien rituaalit perustuvat ns. Perussääntöön ja Muinaisaikaisiin Rajapylväisiin, joiden uskotaan pohjautuvan vanhoihin legendoihin lähtien Nooan arkin ja Salomon temppelin rakentamisen salaisuuksista (joidenkin tutkijoiden mukaan ne olisivat kuitenkin huomattavasti myöhempää perua). Vapaamuurariuden periaatteet on pyritty kiteyttämään näihin kahteen sääntökokoelmaan. Tosin loosien välillä on vallinnut erimielisyyttä siitä, mitä kaikkea esim. Muinaisiin Rajapylväisiin pitäisi sisällyttää. Vapaamuurarius ei kaikille jäsenilleenkään merkitse samaa; eräille se on lähinnä sosiaalinen klubi, toisille uskonnollinen vakaumus ja elämäntehtävä. Monet alempien asteiden vapaamuurarit eivät ole edes perillä, mikä on järjestön todellinen oppi ja päämäärä. Tunnettu vapaamuurari Albert Pike, yksi arvostetuimmista auktoriteeteista vapaamuurarien keskuudessa, kirjoittaa:

"Vapaamuurarius, kuten kaikki uskonnot, kaikki mysteerit, hermetismi ja alkemia, kätkevät salaisuutensa kaikilta muilta paitsi Adepteilta ja Viisailta tai arvollisilta valituilta ja antaa symboleilleen vääriä selityksiä ja virheellisiä tulkintoja johtaakseen (etsijät) harhaan - (ja) kätkeäkseen heiltä Totuuden, jota se nimittää Valoksi sekä johtaakseen heidät pois sen luota. Totuus ei ole niitä varten, jotka eivät ole (kyllin) arvollisia."

Vapaamuurareilla on ollut huomattava vaikutus maailmanlaajuisesti. Järjestö toimii lähes jokaisessa itsenäisessä maassa, sen looseja on n. 34 000, joissa jäseniä noin 4-6 miljoonaa (Suomessa n. 127 loosia ja n. 6500 jäsentä). Se on suurin maailmanlaajuinen salainen yhteisö. Sen jäseniä on on huomattavissa yhteiskunnallisissa asemissa monissa maissa. Se vaikuttaa myös suuressa määrin tiedotusvälineisiin vapaamuurarillisten toimittajien, julkaisijoiden, kustantajien ym. välityksellä sekä monien rinnakkaisjärjestöjen kautta. Myös monet uskonnollis-esoteeriset yhteisöt ovat omaksuneet heiltä ajatuksia ja esim. mormonikirkon rituaalit periytyvät vapaamuurareilta (kirkon perustajissa oli vapaamuurareita).

Järjestörakenne.

Vapaamuurarius on järjestäytynyt eri maissa kansallisiksi looseiksi. Varsinaista yhteistä kansainvalistä katto-organisaatiota ei ole. Kansainvälistä yhteistoimintaa esiintyy kuitenkin mm. siten, että on perustettu varta vasten yhteisöjä eri maista olevia muurareita varten. Tällaisia ovat mm. Skottilaisen Riitin Korkeimmat Neuvostot, Kansainvälinen Royal Arch -järjestö, Tutkimusloosit, Royal Order of Scotland ja Ruusuristiläiset vapaamuurarijärjestöt. Kaksi poikkeusta yleisestä vapaamuurariudesta ovat ns. ateistisuurloosit joissa ei vaadita uskoa Kaikkivaltiaaseen eikä pidetä Raamattua esillä. Toisen poikkeuksen muodostavat yhteisvapaamuurarit jotka hyväksyvät myös naisia jäsenikseen.

Sininen Loosi eli v. ja om. loosi (vapaiden ja oikeutettujen muurarien loosi) on nykyaikaisen vapaamuurariuden kehto. Siinä annetaan uudelle jäsenelle vapaamuurariuden kolme ensimmäistä astetta. Kukaan ei voi saada korkeampia asteita saamatta ensin näitä kolmea. Saatuaan nämä, voi vapaamuurari päättää, että hän ei halua edetä asteissa pidemmälle. Monet, kenties useimmat, tekevätkin näin. Mutta hän voi myös lähteä etenemään korkeampiin asteisiin ja amerikkalaisessa muurariudessa hän voi valita kahdesta linjasta, jotka ovat Yorkin Riitti ja Skottilainen Riitti. Järjestörakenne yksinkertaistetussa muodossa on seuraavanlainen:

SININEN LOOSI: (Suomessa virallisesti: v. ja om. loosi)
1. Oppilasmuurari
2. Veljesmuurari
3. Mestarimuurari

YORKIN RIITTI:
Kapitteliasteet (chapter):
    Merkkimestarimuurari
   Past Master (muodollinen aste, ei sellaisenaan käytössä Suomessa)
    Most Excellent Master (ei Suomessa)
    Royal Arch muurari
Kryptiset eli neuvoskunta- (council) asteet (ei käytössä Suomessa):
    Royal Master
    Select Master
    Super Excellent Master
Ritari- eli Commandery asteet (osittain käytössä Suomessa):
    Order of the Red Cross (ei Suomessa)
    Maltan ritarit
    Temppeliritarit

SKOTTILAINEN RIITTI: (käytössä Suomessa erillisenä lisäastejärjestönä)
Täydellistämisloosi:
    4. Salainen Mestari
    5. Täydellinen Mestari
    6. Luotettava Sihteeri
    7. Esimies ja Tuomari
    8. Rakennusten Ylitarkastaja
    9. Yhdeksän Valitsema
    10. Kahdentoista Valitsema
    11. Viidentoista Valitsema
    12. Suuri Mestariarkkitehti
    13. Kuningas Salomon Pyhä Royal Arch
    14. Ylevä Valittu
Rose Croix Chapter:
    15. Miekan eli Idän Ritari
    16. Jerusalemin Prinssi
    17. Idän ja Lännen Ritari
    18. Rose Croix Pitari
Kadoshin neuvosto: (Suomessa: Muinaisen ja Oikeutetun Riitin Valittujen Suur-Ritarien 30. asteen Suur-Chapter)
    19. Suur-Ylipappi
    20. Symbolisen Loosin Mestari
    21. Nooan eli Preussilainen Ritari
    22. Kuninkaallisen Kirveen Ritari
    23. Tabernaakkelin Päällikkö
    24. Tabernaakkelin Prinssi
    25. Vaskisen Käärmeen Ritari
    26. Armon Prinssi
    27. Temppelin Komentaja-Ritari
    28. Auringon Ritari
    29. Pyhän Andreaksen Ritari
    30. Valittu Suur-Ritari Kadosh
Konsistori:
    31. Tarkastaja-Tutkija (suom. Suur-Tarkastaja Tutkija-Komentaja)
   32. Kuninkaallisen Salaisuuden Mestari (suom. Kuninkaallisen Salaisuuden Ylevä Prinssi)
   33. Annetaan aktiivisena tai kunnia-asteena (Suomessa 33. asteen Korkein Neuvosto)

Myös muunlaisia riitti- ja järjestörakenteita ja sivuasteita esiintyy.

Yksi maailmanuskonto, joka sulauttaisi muut itseensä.

Vapaamuurariuden päämääränä (alussa mainitun lähteen mukaan) on yhdistää koko maailma yhden ja saman opin alaisuuteen, joka opettaa ihmisten välistä veljeyttä, opettaa että Jumala on kaikkien Isä, ja että sielu on kuolematon. Vapaamuurarit pyrkivät muuttamaan maailmaa, koska he uskovat, että muut elävät hengellisessä pimeydessä, mutta he itse elävät Totuudessa. He muodostavat 'Pyhän Rakennuksen' eli hengellisen temppelin ja Pyhän Valtakunnan jonka tehtävänä on poistaa 'pimeys' eli taikausko, erehdykset ja hengellinen alistaminen. Pohjimmaltaan tämä merkitsee pyrkimystä hävittää vähitellen kaikki muut uskonnot ja ideologiat.

Valistuneet vapaamuurarit katsovat olevansa etuoikeutettuja saadessaan olla johtavia, Jumalan käyttämiä, inhimillisiä vaikuttajia viemässä eteenpäin tämän loistavan tulevaisuuden ruusuista aamunkoittoa. Vaikka monet vapaamuurarit eivät pidä vapaamuurariutta uskontona, se kuitenkin täyttää selvät uskonnon tunnusmerkit. Se vaatii kaikilta jäseniltään uskoa Ylimpään Olentoon, tottelemaan Jumalaa ja kunnioittamaan häntä maailmankaikkeuden luojana ja hallitsijana. Myös temppelit ja siellä suoritettavat rituaalit ja rukoukset ovat selviä uskonnon tunnusmerkkejä. Uskonnollisuuden kieltämistä pidetäänkin vain keinona säilyttää jäseniä ja hankkia uusia. Samassa tarkoituksessa vapaamuurarius soluttautuu kirkkoihin, pyrkien siten antamaan kuvan, että se itse ei ole uskonto.
  Vaikka monet kirkot suhtautuvat torjuvasti vapaamuurariuteen, koska se on 'uskonto ilman Kristusta', tiedetään että mm. jotkut Pelastusarmeijan upseerit ovat vapaamuurareita. Heitä löytyy myös katolisten kirkonmiesten joukosta, jopa itse Vatikaanista ja Englannin kirkossa heillä on vaikutusvaltaisten ja varakkaitten jäsentensä kautta erittäin suuri valta. Suomen luterilaisen kirkon piirissä varsinkin rovastien ja kanttorien joukossa on useita vapaamuurareita.

Se Ylin Olento, Jumala, johon vapaamuurarin tulee uskoa, voi kuitenkin olla mikä hyvänsä. Keneltäkään ei kysytä, mihin jumalaan hän uskoo. Vaikka kristinuskoa tunnustavan vapaamuurarin vihkimysrituaaleissa alttarilla on Raamattu, niin buddhalaisen, hindun tai muslimin kohdalla siinä on heidän pyhät kirjoituksensa. Vapaamuurarius korostaa, että Jumala on kaikkien ihmisten Isä, riippumatta uskonkäsityksistä. Tämän kanssa johdonmukaisesti kielletään, että Raamattu olisi Jumalan erityinen ilmoitus ihmiskunnalle. Jumala siis hyväksyisi jokaisen uskonnon tunnustajan, olipa sitten kyseessä Jeesukseen, Buddhaan tai Krisnaan uskova. Samoin kielletään näiden edellämainittujen persoonien erikoisasema, joten Jeesustakaan ei pidetä Jumalan poikana eikä vapahtajana. Rituaaleihin sisältyvistä raamatunkohdistakin on poistettu Jeesusta koskevat maininnat. Tätä perustellaan sillä, että ei haluta loukata eri tavoin uskovia. Tämän suvaitsevaisuuden taustalla on kuitenkin näkemys, että kaikki uskonnot tulevat lopulta päätymään yhteen ja samaan 'oikeaan' uskontoon, vapaamuurarien uskontoon. Tämän päämäärän hyväksi todellinen vapaamuurari tekee kaikkensa.

Tutkija Paul A. Fisher, joka perehtyi vapaamuurarien oppiin mm. lukemalla kaikki vapaamuurarien kuukausilehti New Agen numerot vuos. 1921-1981, tuli siihen tulokseen, että

". .on ilmeistä, että kansainvälinen vapaamuurarius on historiansa ajan ollut ... organisoitu edistämään maailmanlaajuista kabbalistista gnostisismia, kaivamaan maata kristinuskon alta ja, mikäli mahdollista, tuhoamaan sen sekä tartuttamaan hallinnon keskeiset rakenteet vapaamuurarillisella ajattelulla .. Kaikki aineisto viittaa siihen tosiasiaan, että useimmat .. veljeskunnan jäsenistä ovat pääasiallisesti tietämättömiä sen .. (todellisista) suunnitelmista."

Väitetään myös, että päämääränsä saavuttamisen välttämättömiksi edellytyksiksi vapaamuurarit näkevät: 1) kaiken kirkollisen ja yleensä uskonnollisen vaikutuksen hävittämisen yhteiskunnasta; tärkeänä osana tätä kirkon ja valtion erottaminen toisistaan, 2) kaiken julkisen ja yksityisen elämän ja varsinkin kansansivistyksen maallistamisen; 3) ajatuksen- ja omantunnonvapauden järjestelmällisen kehittämisen koulunuorisossa ja tämän suojaamisen, niin pitkälle kuin mahdollista, kaikkia kirkon ja jopa nuorten omien vanhempien häiritseviä vaikutuksia vastaan.

On kuitenkin muistettava, että edellä kuvaillut maailmanlaajuiset tavoitteet eivät kuulu tavallisten rivijäsenten arkipäivään. Kuten edellä kävi ilmi, useimmat eivät ole niistä edes tietoisia. Mikäli tällaisia tavoitteita vielä on olemassa, ne ovat joidenkin ylimmällä tasolla olevien muurarien tai salaisten loosien tarkoin varjelemia. On vaikea tietää, pyrkisivätkö nämäkään tahot tavoitteisiinsa ulkoparlamentaarisin keinoin. Demokratian puitteissa on kuitenkin mahdollista jopa tietämättään edistää tällaisia päämääriä esim. puolustamalla kaikkien ihmisryhmien tasa-arvoa, sananvapautta ja yksilön oikeuksia (mukaanlukien esim. lapset, rikolliset ja pervertikot).

Erään 'Korkeimman Suur-Komentajan' sanojen mukaan sellaiset vapaamuurarit, jotka luulevat, että heidän veljeskuntansa on vain sosiaalinen ja veljellinen järjestö, ovat harhakäsityksen vallassa ja ovat järjestölleen itse asiassa vain selvä haitta.

Velvollisuudet.

Vapaamuurarin ensimmäinen velvollisuus on uskollisuus vapaamuurariutta, sen oppia ja veljeskuntaa kohtaan. Sen on väitetty jopa voivan ylittää tuomarinvalan velvoitteen. Varmaan joissakin looseissa on joskus niin meneteltykin, mutta lienee syytä muistaa, ettei tällainen 'hyvä veli' -käytäntö ole pelkästään vapaamuurareille ominaista. Ei taida olla kovinkaan paljon niitä, jotka eivät puolustaisi vaikeuksissa tai vaikkapa syytettynä olevaa ystävää, sukulaista tai uskonveljeä, tarvittaessa hieman kyseenalaisinkin keinoin. Nykyisissä oikeusjutuissa valehtelu ja väärät todistukset ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Joka tapauksessa salassapitovelvollisuus on kuitenkin niin oleellinen osa vapaamuurariutta, että sen johdosta alemman asteen vaapaamuurarit eivät ole selvillä järjestön perimmäisestä olemuksesta. Se paljastetaan aste asteelta ylöspäin mennessa, ja vain sellaisille, jotka haluavat päästä siitä selville.

Palvontamuotoja.

Vapaamuurariuden keskeisiä 'palvontamuotoja' ovat rituaalit, vihkimykset ja erilaiset muurarivalat. Puhutaan alemmasta ja korkeammasta vapaamuurariudesta. Kolme alinta astetta edustavat johdantoa ja ylemmät edustavat edistyneisyyttä pidemmälle. Suomessa valtaosa jäsenistä kuuluu kolmeen alimpaan asteeseen. Perusopit ovat säilyneet juuri rituaalien sisältämän symboliikan välityksellä, vaikka niihin liittyvät tekstit ja muut muodot ovat muuttuneet. Symbolit tulkitaan eri tavoin eri asteissa, mikä myös osaltaan vaikuttaa siihen, etteivät alemman asteen muurarit tiedä sitä, mitä korkeammalla olevat.

Vapaamuurarius hyväksyy okkultismin, spiritualismin ja muun mystisismin ja uskoo ihmisen vähittäiseen kehittymiseen kohti jumaluutta. Jotkut pyrkivät tähän kehittymiseen paitsi hyvien tekojen avulla myös esoteeristen, salatieteellisten menetelmien avulla, joilla yritetään saavuttaa 'korkeampia tietoisuuden tasoja'. Mm. tunnettu suomalainen esoteerikko Pekka Ervast , teososofisen liikkeen ja Ruusu-Risti -järjestön alullepanija, ylistää kirjoituksissaan vapaamuurariutta.

Kirjansa The Secret Teachings of All Ages luvussa The Ancient Mysteries and Secret Societies Manly P. Hall esittää historiikin lukuisista vanhoista pakanallisista mysteereistä ja palvontamenoista, jotka hänen mukaansa ovat vaikuttaneet vapaamuurariuteen. Hänen motiivinaan on osoittaa niiden ja kristinuskon yhdenvertaisuus. Hänen mielestään kaikilla uskonnoilla on sama päämäärä; kaikki tähtäävät yhteen ja samaan Jumalaan. Niinpä Isiksen, Kybelen ja Mithran palvojat ja Eleusiin mysteereihin osallistujat olivat samalla totuuden tiellä kuin Jeesuksen seuraajat. Nuo 'ikiaikaiset viisaudet' vain ikäänkuin koottiin yhteen kristinuskossa. Niinpä hän ei epäröi kertoa mm. muinaisten druidien pakanallisten symbolien yhteydestä vapaamuurariuteen:

"Druidien koulut oli jaettu kolmeen erilliseen osaan, ja niiden salaiset opit olivat käytännöllisesti katsoen samat, mitkä kätkeytyvät vapaamuurarien Sinisen loosin vertauskuviin."

Muinaisten myyttien ja mysteerien arvostuksesta ja samalla vapaamuurarillisen uskon perimmäisestä olemuksesta kertoo hänen kirjansa loppulause (vap. suom.):

"Mysteerien äänet puhuvat jälleen, kutsuen kaikki ihmiset tervetulleiksi Valon Huoneeseen. Suuren materialistisen instituution aika on ohi. Ihmisen rakentama epäaito sivilisaatio on Frankensteinin hirviön tavoin tuhoamassa luojansa. Uskonto harhailee oppaattomana teologisten spekulaatioiden sokkelossa. Tiede on osoittautunut kyvyttömäksi tuntemattoman edessä. Vain transsendenttinen filosofia tuntee tien. Vain valaistunut järki voi kantaa sitä ymmärrystä, mikä kohottaa ihmistä kohti valoa. Vain filosofia voi opettaa ihmisen syntymään hyvin, elämään hyvin, kuolemaan hyvin ja jälleensyntymään oikealla tavalla. Tähän valittujen ketjuun - niiden, jotka on valittu elämään tietoisina, hyveellisinä ja hyödyllisinä - kaikkien aikojen filosofit kutsuvat sinua. "

Samoja ajatuksia, joskin hieman laimennettuina, löytyy vapaamuurarien suomenkielisellä sivustolla olevasta kirjoitussarjasta Ihmiskunnan peritty viisaus

Raamattu ja pelastuminen.

Pelastuminen tulee vapaamuurarien mukaan siis ihmisen hyvien tekojen seurauksena, ei Jumalan armosta eikä Kristuksen lunastustyön perusteella. Puhdas elämä, vilpitön käytös ja jalot pyrkimykset ovat takeena pääsystä 'Taivaalliseen Loosiin', jossa Ylin Rakennusmestari hallitsee. Vaikka vapaamuurarius sanoo Raamatun olevan 'Suuri Loistotähti' ja jopa neuvoo tutkimaan sitä uutterasti, se todellisuudessa kuitenkin pitää sitä vain symbolisena varusteena. Vapaamuurarioppinut Albert Pike sanoo:

"Raamattu on välttämätön osa loosin varustusta kristityssä loosissa vain, koska se on kristinuskon pyhä kirja... jotta (kokelas) näin pitäisi sitä (rituaalia) juhlallisempana ja sitovampana."

Islamilaisessa loosissa alttarilla on Koraani, hindulaisessa Veda-kirjat ym. Raamattua ei myöskään pidetä Jumalan sanana. Vapaamuurarillinen tietosanakirja Coil's Masonic Encyklopedia sanoo:

"Toistaiseksi ainoakaan luotettava (vapaamuurarillinen) asiantuntija ei ole ollut sitä mieltä että vapaamuurarin pitäisi uskoa Raamattuun tai mihinkään osaan siitä. ... Kaikki ihmiset ovat jumalan lapsia, mutta meidän isämme, joka on taivaissa, on myös jokaisen kunnon vapaamuurarin sydämessä.. hän välittää isän tavoin meidän hyvinvoinnistamme ja kehityksestämme... hän on määrännyt meidät tulevaan elämään, päättymättömään kehitykseen kohti täydellisyyttä ja tietoisuuteen itsestämme."

Käsitys Jumalasta.

(Huomattakoon, että seuraavat seikat eivät välttämättä liity suomalaiseen vapaamuurariuteen!)

Vapaamuurarien jumalakäsitys eroaa kirkkojen ja Raamatun käsityksistä. Sinisen Loosin alimmassa asteessa puhutaan vain ylimalkaisesti Jumalasta, toisessa asteessa oppilaalle ilmoitetaan Jumalan nimen symboli, G- kirjain. Jumalasta puhutaan myos Suurena Geometrikkona, Ylimpänä Rakennusmestarina ja Maailmankaikkeuden Suurena Arkkitehtina. Tämä Suuri Arkkitehti on se jumala, jolle vapaamuurarien alttarit on pyhitetty ja joka on yhteinen hindulle, buddhalaiselle, muslimille, mormonille, taolaiselle, shintolaiselle ja kristitylle vapaamuurarille. Tämä jumala ei ole kuitenkaan sama, kuin Raamatun jumala. Edellämainittu tietosanakirja sanoo:

"Miesten on valittava, haluavatko he sellaisen jumalan kuin israelilaisten Jahve, ihmisten kannattaman heimojumalan ...vai haluavatko he rajattoman, ikuisen, universaalisen, mihinkään uskontokuntaan liittymättömän ja kansainvälisen jumalallisen hengen, joka on niin suunnattoman kaukana ihmisestä ... että Häntä ei voida tuntea, nimetä eikä lähestyä."

Myös käsitys kolmiyhteisestä jumalasta hylätään. Yorkin riittiin kuuluvassa Royal Arch- asteessa vapaamuurarille ilmaistaan Jumalan 'oikea nimi'. Se on heidän mukaansa Jah-Bul-On. Siinä on liitetty yhteen Jahve-nimen lyhennys 'Jah', Baalia tarkoittava nimi 'Bul' ja mahdollisesti Egyptin Osirista tarkoittava nimi 'On'. Miksi näin? Koska vapaamuurarien käsityksen mukaan "sellaiset jumalien nimet kuin Brahma, Jehova, Baal, Bel, Om, ym. viittaavat kaikki yhteen ja samaan jumaluuteen." Niinpä nimet Jehova ja Jah-Bul-On esiintyvat samalla vapaamuurarillisella alttarilla.

Jeesuksen nimeä ei käytetä rukouksissa, eikä hänestä edes keskustella loosityön yhteydessä. Koska edistyneet vapaamuurarit uskovat ihmisen jatkuvaan kehitykseen, heidän sanastostaan puuttuvat sellaiset käsitteet kuin 'helvetti' ja 'kadotus'. Alempien asteiden vapaamuurarien uskonkäsitykset saattavat kuitenkin olla hyvin lähellä laitoskirkkojen näkemyksiä, koska ei liene olemassa mitään ohjeistusta siitä, mihin heidän tulisi uskoa. Toisaalta jotkut korkean asteenkaan muuraritkaan eivät ole kaihtaneet esittämästä omia poikkeavia näkemyksiään.

Yhteyksiä salatieteisiin.

Erilaisten salatieteellisten liikkeiden ja vapaamuurarien välillä on selviä yhteyksiä. Tunnetuin näistä liikkeista on ruusuristiläisyys, mutta yhteyksiä on myös mm. kabbalismiin ja hermetismiin. Myös spiritualismilla ja teosofialla on liittymäkohtia vapaamuurariuteen. Vapaamuurari Manley P. Hall kirjoittaa:

"Todellinen Mestarimuurari keskustelee näkymättomien voimien kanssa.. hän on veljeskuntansa henkisten hierarkioiden (henkien) edustaja ... hän pyrkii arvolliseksi pääsemään verhon taa ja liittymään siihen (henkien) joukkoon joka... on vastuullinen ihmisen kasvusta... Vasta sitten todellinen vapaamuurari on syntynyt."

Useat vapaamuuraritutkijat ovat niin tarkoin tutkineet ja kirjanneet vapaamuurarien ja muinaisaikaisten mysteerien väliset yhteydet, että on hämmästyttävää, miten moni vapaamuurari on niistä tietämätön eikä edes usko niihin. Jopa Coil kiistää tietosanakirjassaan nämä yhteydet, ja tämä lienee yhtenä syynä monien tietämättömyteen. Eräs syy on myös se, että monet eivät halua tunnustaa järjestönsä yhteyksiä pakanuuteen. Kuitenkin esim. skottilaisen riitin 33. asteen Korkein Suur-Komentaja Henry C. Clausen myöntää, että riitin 31. ja 32. asteet osittain perustuvat egyptiläiseen Kuolleiden kirjaan. Ja Manly Hall pitää samaista kirjaa "todellisena vapaamuurarillisen tietämyksen aarreaittana." Lukuisat muut arvostetut vapaamuurarit ovat myöntäneet riittien ja symbolien olevan peräisin vanhoista pakanallisista mysteeriuskonnoista.

Perimmäiset tavoitteet pidetään salassa

Vapaamuurarijärjestö vaatii kokelaitaan kaikissa asteissa tekemään elinikäiseksi tarkoitetun uskollisuudenvalan järjestölle ennen kuin nämä ymmärtävät, mitä ja mille tulevat vannomaan. Näin vasta-alkaja tulee loosiin tietämättä mitään sen olemuksesta, uskonnollisesta luonteesta tai opetus-menetelmistä. Hän ei tiedä, että symboleihin ja puheisiin sisältyy aina kaksoismerkityksiä niin, että tavalliselta kuullostavan puheen kautta välittyy myös syvä uskonnollinen ja eettinen sisältö, jonka vain harvat ymmärtävät. Manly Hall sanoo:

"Vaikka vapaamuurarien niin sanotut salaisuudet kuulutettaisiin talojen katoilta, veljeskunta olisi täysin turvassa. Sillä tietyt sielulliset ja hengen ominaisuudet ovat tarpeen ennen kuin veljet itsekään voivat ymmärtää vapaamuurarien todellisia salaisuuksia."

Lähde:
Ankerberq / Weldon, Vapaamuurarien salaiset opit, 1995

 Tunnettuja vapaamuurareita

Pelkästään muurarien uskonnollisiin näkemyksiin keskittyvä tarkastelu ei luonnollisesti anna täyttä kokonaiskuvaa liikkeestä. Parhaiten siitä ehkä saa käsityksen katsomalla, keitä sen piiriin on eri aikoina kuulunut. Jo lyhytkin luettelo riittää osoittamaan, että sieltä löytyy hyvin laaja kirjo eri alojen vaikuttajia. Voi hyvällä syyllä päätellä, ettei näiden henkilöiden näkemysmaailma ole sen yhtenäisempi kuin ihmisten yleensä.

Suomalaisia:

Tunnettuja suomalaisia vapaamuurareita ovat mm. ent. presidentti Risto Ryti, elokuvaohjaaja ja 'ufomies' Juhan af Grann, laulaja Eino Grön, näyttelijä Heikki Kinnunen, kapellimestari Ossi Runne, laulaja Kauko Käyhkö, kenraalit Ensio Siilasvuo ja Urpo Levo, kirjailija / teosofi Pekka Ervast, taidemaalari Axel Gallen-Kallela, säveltäjät Jean Sibelius ja Joonas Kokkonen.

Ulkolaisia:

Amerikkalaisen muurariloosin, Cedar Lodgen nettisivulla nimetään koko joukko tunnettuja vapaamuurareita. Useimpien USA:n presidenttien ohella heihin ovat kuuluneet mm. sellaiset valtiomiehet kuin Winston Churchill, Kemal Ataturk, Jordanian kuningas Hussein ja Chilen presidentti Salvador Allende. Myös FBI:n ent. pääll. J. Edgar Hoover oli vapaamuurari, samoin vapaustaistelijat Simon Bolivar ja Giuseppe Garibaldi. Sen sijaan Irakin entistä diktaattoria Saddam Husseinia ei listalla esiinny, vaikka hänenkin väitetään olevan korkeimman asteen vapaamuurari.

Astronauteista ainakin Aldrin, Grissom, Glenn ja Irwin ovat vapaamuurareita. Lukuisista liike-elämän vaikuttajista tunnetuimpia lienevät autotehtailijat Chrysler, Citroen ja Ford sekä pankkiiri N. M. Rothschild.. Muusikoista mm. jazz-legenda Louis Armstrong, säveltäjät Irving Berlin, Franz Listz, 'Tähtilipun' säveltäjä John Philip Sousa ja W. A. Mozart ovat olleet vapaamuurareita. Myös Warner Bros -elokuvayhtiön perustajiin kuuluva Jack L. Warner sekä tuottajat Darryl F. Zanuck ja Florenz Ziegfeld olivat vapaamuurareita.

Omalla alallaan ovat tunnettuja myös seikkailija ja naissankari Giovanni Casanova, pyssysankari William Cody (Buffalo Bill), nyrkkeilijä 'Sugar Ray' Robinson, Sherlock Holmesin luoja Arthur Conan Doyle, taikuri Harry Houdini, penisilliinin keksijä Alexander Fleming, hypnoosin keksijä Franz Anton Mesmer runoilijat/kirjailijat J. W. Goethe, Sir Walter Scott , Gulliverin retkistä kirjoittanut Jonathan Swift , filosofi Francois Voltaire , kirjailijat Aleksander Pushkin ja Mark Twain, joka tunnettiin paitsi nuorisokirjoistaan (Tom Sawyer) myös ivallisena Raamatun kritisoijana.

Uskonnollisten liikkeiden perustajiakin löytyy. Heistä mainitaan Swami Vivekananda, joka toi hindulaisuuden ja joogan länteen. Sen sijaan lista ei mainitse mormonikirkon perustajaa, Joseph Smithiä, Vartiotorni-seuran perustajaa C.T. Russellia eikä kommunismin 'isää' Karl Marxia, joiden myös väitetään olleen vapaamuurareita. Islamilaista vapaamuurariutta listassa edustaa Hawaijin kuningas Kalakaua.

Olin 23v. vapaamuurari

ex. vapaamuurari Juhani Julin

ex. vapaamuurari Hannu Hurri

Uusimmat kommentit

03.12 | 11:10

Hei, Risto. Tämä on Hengellinen kotikirjasto, ei Mairen kotisivu. ...

03.12 | 04:10

En ole aikoihin kuullut mitään näin upeita.Syvät,kaun...

26.11 | 22:13

Aivan upeita ja koskettavaa musiikkia.Vierailit,säestit ja lauloit Varapäree...

03.11 | 15:39

Tässä kansiossa, Markon kuvia-ensimmäinen ylläpitäjä. Myös ...